In verbinding blijven

Tom Dissel
Tom Dissel

Aan het begin van het jaar kijken we bij Toekomst altijd naar het jaar dat voor ons ligt. Wat gaat 2025 ons brengen? Wat zit er in de pijplijn en waar willen we samen naartoe werken? Toen ik daar zo eens over nadacht, zag ik dat we er goed voor staan. Zo hebben we een aantal fijne, nieuwe opdrachtgevers, waarvan ik er één in het bijzonder uit wil lichten. Sinds 1 maart werken we namelijk voor Nationaal Monument Kamp Vught. We verzorgen er de schoonmaak van de expositieruimtes, het restaurantgedeelte, het sanitair, de receptie, de informatiezalen en meer.

We vinden het een eer om op deze indrukwekkende plek te mogen werken. Deze opdrachtgever prikkelde bovendien mijn gedachten over allerlei andere aspecten binnen onze bedrijfsvoering én in de wereld. Het deed me beseffen dat we in verbinding moeten blijven met elkaar. Mensen die met elkaar in verbinding blijven, doen elkaar geen afschuwelijke dingen aan, zoals tijdens WOII in Kamp Vught. En zoals we nu zien gebeuren in Israël, Oekraïne en in vele andere gebieden in de wereld. Op veel plekken lijkt de verbinding weggevallen, dus laten wij ervoor zorgen dat we wél met elkaar in verbinding blijven.

Dat hoeft niet groots te zijn, je kunt het juist in je dagelijkse werkzaamheden al prima toepassen. Loop eens bij elkaar binnen als je op hetzelfde kantoor zit, in plaats van een mail te sturen. Hou het persoonlijk, spreek elkaar aan, zodat je echt weet hoe het met iemand gaat. Ook bij onze opdrachtgevers probeer ik dit heel bewust te doen. In een tijd waarin we nog steeds te maken hebben met krapte op de arbeidsmarkt, is het persoonlijke contact met onze opdrachtgevers essentieel. Communiceren over wat kan en niet kan, samen afstemmen wat er mogelijk is. Op die manier weet iedereen waar hij aan toe is, en dat werkt prettig.

Ook intern zetten we volop in op verbinding. Onze transitie van eiland naar wij-land, geïnspireerd door de Semco-stijl, heeft ervoor gezorgd dat teams meer samenwerken en medewerkers ruimte krijgen voor eigen initiatief en zelforganisatie. Dit betekent niet dat alles zomaar losgelaten wordt, maar juist dat we echt luisteren naar elkaar en daarop inspelen. Omdat goede communicatie de basis is van verbinding, hebben we een aantal trainingen Verbindend Communiceren georganiseerd. Hier leren we hoe we met bewuste en open communicatie de samenwerking kunnen versterken – zowel onderling als met onze klanten.

Kortom: in verbinding blijven is alles. Als rasechte carnavalsvierder heb ik net een paar dagen van ontmoeting, gelijkheid en saamhorigheid achter de rug. Ik hoop dat we dit gevoel van verbinding het hele jaar vast kunnen houden!


Tom Dissel
Commercieel Directeur Toekomst Schoonmaakbedrijven