Nominatie Best Practise Award voor ‘Samen aan de slag’

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

Door Annemarie Driessen

Toekomst Schoonmaakbedrijven, Hutten en Vanderlande zijn genomineerd voor de Best Practise Award 2018 met hun project ‘Samen aan de slag’. Op 24 januari 2019 dingen ze samen met drie andere finalisten mee naar de Award. Voor het project hebben Toekomst Schoonmaakbedrijven en Hutten bekeken of zij hun medewerkers bij de gezamenlijke opdrachtgever Vanderlande over en weer konden inzetten zodat zij meer uren konden werken, een wens die bij beide groepen werknemers vaak aanwezig is. “We zijn erg trots op deze nominatie, dit onderwerp sluit naadloos aan bij de uitdagingen binnen ons werkveld op de arbeidsmarkt,” aldus Tom Dissel, directeur van Toekomst Schoonmaakbedrijven.

Het was Toekomst Schoonmaakbedrijven die met het idee voor het project aanklopte bij Hutten. Tom: “Veel mensen in onze branche hebben kleine contracten en werken met name in de ochtend en avond. Ze willen vaak meer werken, maar het werk is ook fysiek zwaar. Als werkgever willen we echter wel met hen meedenken of het op een andere manier mogelijk is om meer uren te maken, in een andere richting dan schoonmaakwerk dus. Want ook wij zien dat, ondanks dat het uurloon in de schoonmaaksector relatief hoog is, werknemers soms moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Voor de mensen in de bedrijfscatering geldt dat zij hun uren vooral overdag maken. Zo ontstond het idee om te onderzoeken of onze mensen en die van Hutten geïnteresseerd waren in deze onderlinge ‘uitruil’. Het beoogde resultaat: een bredere en duurzamere inzetbaarheid van schoonmaak- en cateringmedewerkers én een hoger inkomen. Zo zijn we dan ook ruim een halfjaar geleden letterlijk samen aan de slag gegaan en uiteindelijk is het ons gelukt een aantal medewerkers van ons bij Hutten en andersom te laten werken. Gedurende het traject hebben we een goed beeld gekregen van de zaken waar we nog aan moeten werken voor de voortgang van de samenwerking, bijvoorbeeld over inwerktijd en begeleiding.”

Enthousiaste partners

Ook Pascal Verheugd, HR-directeur bij Hutten is enthousiast: “Binnen Hutten hebben we ons eigen FlexiCurity-project waarbij we mensen binnen de organisatie flexibel proberen in te zetten. Nu doen we hetzelfde, maar dan tussen twee bedrijven. Van dit soort projecten droom ik al sinds ik in het HR-vak zit. We geven mensen immers de kans om hun werkveld te verbreden. Ze ontmoeten andere mensen en ze kunnen talenten en competenties van zichzelf ontdekken en ontplooien die ze nog niet eerder kenden.” De derde partij in het project is de gezamenlijke opdrachtgever Vanderlande. “Het is fantastisch om te horen dat een medewerker graag bij Vanderlande wil werken, zegt Marielle Aldenhuijsen, Teamleader Facilities bij Vanderlande. “Daar zijn wij trots op! Wij doen er ook alles aan om het voor een werknemer zo aantrekkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het aanbieden van een vitaliteitsprogramma. Medewerkers van zowel Hutten als Toekomst Schoonmaakbedrijven mogen gebruik maken van onze company fitness. Hiermee creëer je vitale, gelukkige medewerkers die graag bij Vanderlande willen werken.”

Actueel thema op arbeidsmarkt

Dat het initiatief van Toekomst Schoonmaakbedrijven is genomineerd, verbaast Tom Dissel niet. “Voorgaande jaren stonden in het teken van inclusiviteit, over de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking of achterstand tot de arbeidsmarkt. Dit jaar werd nadrukkelijk verzocht andere projecten in te dienen. Voor mij is dit een actueel onderwerp. We kunnen nu al moeilijk aan personeel komen. Hoe zit dat over twee jaar? En wat gaat er gebeuren als de pensioenleeftijd nog verder omhoog gaat? Ik kan niets doen aan de fysieke belasting, maar wel op andere manieren met mijn mensen meedenken. Hoe gaaf zou het zijn als andere organisaties dit ook met hun cateraar zouden oppakken?”

Vind jij dat dit project de Best Practise Award op 24 januari mee naar huis moet nemen? Breng dan hier je stem uit.

Over de Best Practise Award

De Best Practise Award is een initiatief van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. De Code werd op 21 juni 2011 geïntroduceerd en bevordert dat er bij het aanbesteden van schoonmaakwerk een goede balans ontstaat tussen prijs en kwaliteit, waarbij de kwaliteit van het werk een groter gewicht in de schaal gaat leggen. Dit bevordert ook het effectieve sociaal beleid. Al sinds enige tijd hebben ook andere branches zoals Catering, Beveiliging en Verhuizers de gedragscode ondertekend. Op 24 januari 2019 zal voor de zevende keer de Best Practise Award worden uitgereikt. Het doel van de award is om de mooie voorbeelden over de toepassing van de Code aan een breder publiek bekend te maken. Om daarmee andere ondertekenaars op ideeën te brengen hoe de Code ook toegepast kan worden.